Sèries

Cases per pensar

Les idees, com les persones, tenen una data i un lloc de naixement. Hi ha parets, cadires i taules que han viscut les hores dedicades a pensar-les, estudiar-les i escriure-les. Ens endinsem en cases que expliquen històries.

Tot és a les mans

N’hi ha moltes, però aquestes són especials. Construeixen i reparen eines, fan instruments musicals, formatges, sabates, titelles... Descobrim mans diferents, però amb una cosa en comú: creen i expliquen. Són artesans que fan vida.

Les altres cares de la ciència

Tenen una trajectòria impressionant i van obrir camí perquè d’altres el segueixin. Són científiques catalanes reconegudes internacionalment, però no es veuen. Sí, són la cara oculta de la ciència però també de la societat.

Parlem amb els arbres

Hem anat a buscar arbres de tot el país per parlar-hi. Alzineres, roures, garrofers, plataners... Quines històries amaguen? Què ens diran? Escolteu-ne les branques i fulles; tots ells també ens expliquen a nosaltres.

Per què venim?

Parlem amb persones que viuen a tot Catalunya i que un dia van decidir venir aquí. Ells són la història de la immigració: des del segle XX fins al XXI. Per què van venir? Què esperaven trobar? Què han trobat? Què continuen esperant?

Catalunya any 0

El 2020 apareix un nou mapa de Catalunya. La pandèmia del coronavirus dibuixa un país mai vist. Les persones desapareixen dels carrers de ciutats, pobles; de tot arreu. La vida es tanca a casa. La mort camina. El país és un altre país.

Salut! La vida amb elles

No són superheroïnes, però sí que gestionen moments de tensió, comuniquen males notícies, posposen la mort si és possible o lluiten quan una malaltia ho trenca tot. Elles, professionals de la salut entre el naixement i la mort, ens expliquen la vida.

Una geografia humana i digital

Hi ha un mapa de Catalunya de persones que viuen i treballen on volen. La tecnologia digital, la connexió a la xarxa, i la tecnologia humana de decidir una altra vida s’uneixen i fan aparèixer una geografia humana i de dades per tot el país.

Quan s’enduen el país: l’espoli franquista als ateneus de Catalunya

És un dels espolis més desconeguts i travessa els segles. Aquesta sèrie de reportatges, d’investigació pròpia, revela com la dictadura crea una operació per fer-se seu el patrimoni físic i espiritual del país, personificat en els ateneus.

L’aprenentatge de l’estiu

L‘estiu és també pedagogia. Veurem com a Catalunya mestres i infants aprofiten els estius del primer terç del segle XX per fer cursos, colònies, activitats..., però també com, per a tothom, l‘estiu és una assignatura de la vida.

Els altres cuiners d’El Celler de Can Roca

Darrere dels grans cuiners, dels grans plats, darrere de tot el que ens agrada quan anem a un restaurant que fa el cim com El Celler de Can Roca, també hi ha uns altres “cuiners” que cuinen perquè tot estigui a punt sense que en vegem res.

Catalunya comença a riure

Descobrim el país oral que, amb els primers monologuistes, rebenta de riure als petits locals de Barcelona i al Paral·lel. Actors, actrius, amb temes costumistes i tòpics de la nova modernitat que socialitzen la fàbrica de l’humor català.

Editores: les que fan brillar els altres

La seva és una feina discreta, acurada i invisible. Però també essencial i imprescindible. Tota una generació d’editores catalanes han aconseguit fer brillar milers d’autors, ens han regalat relats i històries que expliquen el món real i l’imaginari.

El primer Baix Llobregat

Hi ha un Baix Llobregat que encara es manté dempeus. És el Baix Llobregat original, la geografia d’una de les zones agràries més importants del país, amb pagesos que han alimentat la gran Barcelona. Com la llengua, un català amb trets propis, que molts han après als ateneus: veritables places públiques de cultura i associacionisme, d’una de les parts del país més estereotipades i més desconegudes

Quan vaig conèixer el català

Parlem amb persones que un dia decideixen aprendre, parlar, estudiar català. Per què? En quin moment decideixen passar-se al català? Què els motiva? Per què aprendre aquesta llengua? Què els aporta? Coneixem en quin moment fan el clic amb el català.

Quan el país desapareix: l’espoli franquista

Expliquem amb una sèrie de reportatges d’investigació pròpia informacions sobre l'espoli que a partir de 1939 fa el franquisme a Catalunya. Informacions que els Serveis d’Informació del bàndol nacional recollien des de 1936 amb la seva xarxa d’espies

Els últims de la Rambla

Potser són els darrers, els últims veïns que viuen al carrer més popular i històric de Barcelona: la Rambla. A LA MIRA parlem amb ells, amb els que encara hi viuen i amb els que han marxat. Els problemes d’habitatge, el turisme, la falta de serveis... una Rambla que està deixant de tenir veïns, on és difícil trobar vida per viure-hi. 

Allò que no sona

Vols saber què hi ha darrera de les cançons que formen part de la nostra banda sonora? Per què es va fer aquella cançó? Com la va fer el seu autor? En quines circumstàncies? Què amaga? Què no sabíem? Aquí podràs llegir i sentir allò que no sona.

Grans lluitadors

Com són els avis, els padrins, els iaios catalans? Expliquem històries dels grans lluitadors del nostre país. De les seves reivindicacions polítiques i socials, però també de la seva solitud, de les seves esperances, de les alegries, de les tristeses... D’unes lluites que mai es fan grans. 

El català durant el franquisme

Com s’ensenyava i s’aprenia el català durant el franquisme? Us expliquem unes històries plenament desconegudes: les de professors, d’alumnes, de pisos, d’escoles... que no només des de la repressió, la clandestinitat i l’alegalitat van salvar una llengua sinó que també van salvar una societat i un país. 

Parlamentaris sense escó

Cada dia circulen moltes persones pel Parlament de Catalunya entre diputats, periodistes, convidats... Però algunes hi són sempre i treballen perquè tot funcioni a la perfecció. Fan una feina discreta i anònima, per això, hem decidit posar-los cara. Parlem amb un xofer, un uixer i una bibliotecària per conèixer els “altres parlamentaris”. 

Els altres sostres del sensesostre

Els veiem pel carrer i creiem que només tenen aquella vida... però com viuen realment les persones sensesostre? Com és el dia a dia de les persones que troben en l’art, els viatges, la natura, la família, l’amistat o l’amor l’escalfor d’una casa que no és física.

Els altres catalans (universals)

Viuen a l'ostracisme de la nostra història. Són catalans i catalanes amb noms i cognoms que han deixat petjada a tots els racons del planeta. Ells i elles són “Els altres catalans (universals)”.

Catalunyes

Com són els barcelonins? Els lleidatans? Els gironins? Els tarragonins? Tenen una identitat pròpia? Quins són els seus tòpics? I els estereotips? Viatgem per Catalunya per veure com ha canviat la forma de ser dels habitants del país. 

Catalanes del segle XX

Dones que expliquen un segle. Tenen entre 20 i 100 anys. Totes elles són la prova de l'evolució d'una societat i d'un país. Comparteixen vivències, preocupacions i sacrificis. Filles, mares i àvies que han assolit fites per entendre la vida en femení.

Subscriu-t’hi
Subscriu-t’hi