Visions

Els Alemany: experts a seleccionar el primer dolç del món

Fotografies de Jordi Borràs Abelló. Text d’Aina Rabassa Ortega

Ja només en pronunciar-la, se’ns desfà als llavis. M-e-l. En podem notar la textura suau escampant-se per la boca: un dolç que s’aboca suaument i regalima fins a tapar, com una tireta viscosa, la ferida oberta provocada per un dia massa dur a la feina, el mal de cap d’una migranya o un cansament que ens arriba de cop, sense saber per què. No només coagula el malestar del cos, sinó que també fa de cataplasma per guarir la insatisfacció de l’ànima. Es creu que els humans vam començar a collir la mel dels ruscs el 10000 aC i, ja des d’aquell moment, n’hem sabut explotar les qualitats terapèutiques i somníferes. Tampoc ens ha passat desapercebut el seu poder afrodisíac, que es potencia si la mesclem amb alguna fruita. Es diu que a l’antiga Grècia les núvies sucaven els dits a la mel abans d’entrar a casa del marit, per tenir un bon matrimoni i una dolça relació amb la sogra. Hipòcrates, el pare de la medicina, la utilitzava per alleujar el dolor dels seus pacients i per guarir diferents malalties de la pell. Així doncs, aquest fluid considerat un símbol de la dolçor ha fluctuat entre talismans i costums religiosos al llarg de la història.

El parc natural del Montsec, a la localitat d’Os de Balaguer, és conegut per ser el millor indret de Catalunya per veure-hi el cel esquitxat d’estrelles. Però també és allà on, precisament, l’empresa familiar Alemany selecciona aquests remeis dolços que ens fan arrossegar la primera lletra en pronunciar-los, només per poder assaborir el mot entre els llavis durant uns instants més. Va ser una dona, l’àvia Mundeta, qui va impulsar aquesta tasca d’endolcir paladars i persones. A través d’una selecció d'origen de mels dels millors apicultors de la Península, a més, elaboren torrons amb la recepta tradicional Torrons i Mel de fa cinc generacions, una fórmula que els ha convertit en l’empresa més premiada dels Great Taste Awards (2022), els Oscars internacionals de l’alimentació gurmet.

Aquesta passió per la mel inspira els Alemany a defensar-ne el valor únic: un dolç, diu Ferran Alemany, gerent de l’empresa, que ens fa ser com som ara, ja que la mel va ser el primer dolç natural que van tastar els humans. Fins a seixanta persones amb diversitat funcional de les terres de Lleida ajuden a fer possible l’univers apicultor Alemany, i treballen manualment, lluny de qualsevol robotització, per exportar aquest producte fet al Montsec cap a la resta del món. Aquest arrelament amb el territori també es plasma en les sinergies que tenen amb les germanes clarisses del convent del Sant Crist de Balaguer, que elaboren el sabó Alemany (anomenat Sabó del Cel, Sabó de Mel), un sabó amb mel de romaní i essència de lavanda.

És així com, a través d’un procés meticulós i amb molta paciència a l’hora de respectar els ritmes i els temps de cocció, els Alemany s’han convertit en uns experts a fer la millor selecció del primer dolç de tots, i ja fa cinc generacions que practiquen l’ofici d’endolcir cossos per endolcir la ment, i a la inversa.

– continua després de la publicitat –

Hem pogut explicar aquesta història gràcies a la col·laboració dels nostres subscriptors.

Tots fan possible el periodisme de LA MIRA.

Ja ets subscriptor/a? Accedeix-hi

Comentaris