Blog

‘Entre la nostàlgia i el populisme’, el nou llibre de la col·lecció LA MIRA en què Carles Viñas repassa la història de l’extrema dreta a Catalunya

L’autor, que també va fer la recerca pel contingut historiogràfic del pòdcast ‘Extrema Catalunya’, produït per LA MIRA i emès per Catalunya Ràdio, fa una panoràmica d’aquest complex i divers fenomen a la Catalunya del segle XXI

El llibre Entre la nostàlgia i el populisme. Breu història de l’extrema dreta i la dreta radical a Catalunya, de Carles Viñas, sortirà a la venda el pròxim dimecres 15 de novembre i se sumarà als títols publicats sota la col·lecció LA MIRA de l’Editorial Fonoll. Es tracta del vuitè llibre d’aquesta col·lecció i compta amb el pròleg del fotoperiodista i cap de fotografia de LA MIRA, Jordi Borràs. L’autor, que també va liderar la recerca pel contingut historiogràfic del pòdcast Extrema Catalunya, produït per LA MIRA i emès per Catalunya Ràdio, fa un repàs al complex i divers fenomen de l’extrema dreta a la Catalunya del segle XXI. El nou títol s’afegeix als pocs llibres que documenten l’extrema dreta a Catalunya des de l’anomenada Transició fins a l’actualitat.

Guiat pel rigor, escrit de manera amena i acurada, el llibre permet al lector fer-se una idea de què és i com s’articula de l’extrema dreta i la dreta radical a Catalunya, els seus trets característics, i les diferents propostes, acrònims i tendències que la composen. En aquest sentit, l’assaig fa una radiografia sobre el desenvolupament i els intents de reformulació d’aquest entramat polític que va passar de la irrellevància i l’extraparlamentarisme a obtenir, després de 40 anys de dictadura, representació institucional i a arribar a homologar-se a formacions similars a Europa.

Doctor en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona, Carles Viñas és autor d’una extensa obra i compta amb una dotzena de llibres publicats que posen especialment el focus en l’extrema dreta en diferents àmbits, com la música, les subcultures juvenils o el futbol. Viñas, un nom associat a la rigorositat i al compromís amb la història i el país, fa d’aquest llibre una eina de transformació social amb la voluntat de contribuir a canviar el món. Com assenyala Borràs al pròleg, es tracta d’un llibre “d’extrema necessitat” perquè “els demòcrates hem de tenir clar que només coneixent fil per randa el nostre enemic, serem capaços de contrabatre’l i de vèncer-lo”.

Pòdcast Extrema Catalunya

Prèviament a l’edició d’aquest títol, Carles Viñas es va fer càrrec de la part historiogràfica del pòdcast Extrema Catalunya, un programa narrat pel mateix Jordi Borràs i que repassa al llarg de deu capítols l’evolució de l’extrema dreta a Catalunya des de la Transició fins ara. El pòdcast també compta amb la participació d’experts i entrevistes inèdites provinents de l’arxiu del periodista Xavier Vinader, especialitzat en extrema dreta i terrorisme d’Estat.