Blog

Catalunya Ràdio estrena el pòdcast ‘Extrema Catalunya’, produït per LA MIRA

El programa, narrat per Jordi Borràs, compta amb deu capítols que repassen l’evolució de l’extrema dreta a Catalunya des de la Transició fins ara

Aquest dimarts, 22 d’agost, Catalunya Ràdio va estrenar el pòdcast Extrema Catalunya, produït per LA MIRA, que explica el desenvolupament i tots els entrellats de l’extrema dreta al Principat durant el darrer mig segle, des que va morir Franco fins a l’actualitat. El programa compta amb deu capítols que narra Jordi Borràs, fotoperiodista, cap de fotografia de LA MIRA i especialista en extrema dreta.

El pòdcast inicia el seu recorregut amb la mort del dictador Francisco Franco i la reestructuració política dels seus hereus, Fuerza Nueva, amb l’arribada de la democràcia a l’Estat. Els següents episodis tracten altres temes com el terrorisme d’ultradreta, la penetració dels extremistes al món del futbol o l’entrada del discurs antiimmigració a Catalunya, tot repassant les organitzacions polítiques d’extrema dreta més rellevants. El viatge sonor acaba amb el fenomen de Plataforma per Catalunya, la legitimació de la ultradreta amb el discurs favorable a la unitat d’Espanya i l’evolució i èxit de Vox.

El doctor en Història Contemporània Carles Viñas s’ha fet càrrec de la part historiogràfica del pòdcast, que també compta amb la participació d’experts i entrevistes inèdites provinents de l’arxiu del periodista Xavier Vinader, especialitzat en extrema dreta i terrorisme d’Estat.

El pòdcast és una producció de LA MIRA, amb la col·laboració del Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, el CRAI Biblioteca Pavelló de la República de la Universitat de Barcelona i Catalunya Ràdio. Els 10 capítols estan disponibles des d'aquest dimarts 22 d'agost al seu web i també a Spotify.