Entre la nostàlgia i el populisme. Breu història de l’extrema dreta i la dreta radical a Catalunya

Entre la nostàlgia i el populisme. Breu història de l’extrema dreta i la dreta radical a Catalunya

Carles Viñas

Carles Viñas fa una panoràmica que ens apropa a la complexa i diversa realitat de l’extrema dreta a la Catalunya del segle XXI.

Què és i com s’articula l’extrema dreta a la Catalunya del segle XXI? Quins són els seus orígens, els eixos programàtics i mobilitzadors? Com ha estat l’evolució d’ençà de l’anomenada Transició? Som davant un fenomen complex i divers, que no podem reduir a clixés i estereotips uniformitzadors. En aquest assaig oferim un recorregut sintètic i alhora panoràmic sobre el desenvolupament i els intents de reformulació de l’extrema dreta i la dreta radical populista a Catalunya. Un espai heterogeni que comprèn un seguit de propostes, tendències, acrònims i praxis diversos.

A través de la seva anàlisi copsarem com aquest entramat polític va passar de la irrellevància política i l’extraparlamentarisme, després de quatre dècades de dictadura, a obtenir representació institucional i a assolir homologar-se amb relació a la representativitat de formacions similars existents a Europa.

 
“El nom de Carles Viñas, com dic, va lligat al rigor, però també al compromís en el més ampli dels sentits. Compromís amb la història, amb el país i amb la societat. [...] Aquest llibre, doncs, reuneix aquest triple compromís perquè no pretén ser un llibre d’història més, sinó que també hi ha la voluntat que pugui ser una eina per transformar la societat, ja que, com diu l’autor al principi d’aquest volum, «la tasca no és només entendre el món, sinó canviar-lo»”.

Del pròleg de Jordi Borràs Abelló

Col·lecció: LA MIRA 
Pàgines: 260 pàgines
Enquadernació rústica amb solapes
ISBN: 978-84-126977-6-6
Preu: 17 euros
Publicació: Novembre de 2023
Subscriu-t’hi
Subscriu-t’hi