Visions

L’amagatall dels vitralls ressuscitats

Fotografies de Victòria Rovira Casanovas

Aquest és L’Art del Vitrall. Sí, sí, aquest és el cau, el niu, el centre: el taller del mestre vitraller Joan Serra i Renom (1952) es diu així. Precisament perquè en aquest amagatall públic (obert per a tothom), a Sabadell, es rescaten els colors. En Joan ha salvat vidres, peces que ningú vol, valors trobats entre runes, cases, fàbriques... Colors descolorits que són art en majúscules fet miques; peces modernistes, noucentistes, dels segles XIX i XX. Aquí, ressusciten. 

En Joan porta bona part de la vida fent feina entre colors. Les seves mans de vitraller han treballat al Palau Güell, a la Casa Lleó Morera o a l’Escola Industrial de Barcelona; al Teatre Principal i al saló de plens de l’Ajuntament de Terrassa, i, a Sabadell, al Mercat Central, a l’Ateneu, a la Casa Arimon o al Casal Pere Quart... Operacions, totes, de tros a tros, per retornar el tot.

Quan entrem al seu taller, en Joan restaura, amb el procés final de daurar el plom, aquests vitralls que veieu: recuperats de l’antic Teatre Euterpe de Sabadell, un edifici de l’arquitecte Manuel Joaquim Raspall que es va construir el 1893. El 1999 es tanca, i el 2016 s’enderroca aquest teatre modernista. I aleshores hi entra en Joan, el salvador de vitralls. Aquí els teniu, al lloc, al cau, on els colors no es moren mai. 

– continua després de la publicitat –

Hem pogut explicar aquesta història gràcies a la col·laboració dels nostres subscriptors.

Tots fan possible el periodisme de LA MIRA.

Ja ets subscriptor/a? Accedeix-hi
Foto de perfil

Victòria Rovira Casanovas

Col·laboradora de fotografia de LA MIRA

Comentaris