Visions

Com fer volar coloms

Fotografies de Victòria Rovira Casanovas

En Manolo fa volar coloms. S’il·lusiona però toca de peus a terra. No els fa volar per volar. De fet, és colomista des dels 21 anys. I no ha parat de participar en campionats de coloms esportius (columbicultura) o, com ells ho anomenen, de “pica” o de “suelta”. En Manolo Gallego forma part del Club de Coloms Esportius La Florida, a Santa Perpètua de Mogoda. Entrem-hi. 

En Manolo té uns seixanta coloms que viuen entre casa seva i el club. Els coloms de competició són coloms d’una raça específica amb una genètica determinada: són més grans, tenen un zel concret i es mostren més dòcils. Els coloms de competició poden arribar a valdre 100.000 euros i volen, per competir, per tot el món. Però com competeixen?

A veure, les competicions, o “la suelta”, consisteixen a deixar anar els coloms mascles i una femella. A volar. Els mascles han de seguir la femella fins a aconseguir seduir-la. No tenen tot el temps del món... Les competicions duren unes dues hores, i cada minut val 2 punts. Els mascles han d’estar tant temps com sigui possible a la vora de la femella. Hi ha un àrbitre que puntua: el zel, la constància, els mètodes de seducció. Fixem-nos-hi. Si el mascle arriba a estar-s’hi fins al final, a prop de la femella, arriba a una puntuació màxima de 240 punts. I com sabem qui és el guanyador?

Es puntua i es distingeix cada colom per com porta pintades les ales. Cada colomista té una marca exclusiva per als seus coloms. La femella és l'única que no va marcada, però s’identifica amb una ploma blanca a la cua. Per cert, tot i que hi ha un guanyador, al final de la competició a tots els animals se’ls dona un pinso especial fins a la propera “suelta”. Durant aquest temps d’espera, els mateixos coloms fan volar coloms de victòria. 

– continua després de la publicitat –

Hem pogut explicar aquesta història gràcies a la col·laboració dels nostres subscriptors.

Tots fan possible el periodisme de LA MIRA.

Ja ets subscriptor/a? Accedeix-hi
Foto de perfil

Victòria Rovira Casanovas

Col·laboradora de fotografia de LA MIRA

Comentaris