Visions

Un home de pel·lícula

Fotografies de Jordi Borràs Abelló

ALA MIRA entrem a un lloc de cine. En Josep Maria Queraltó, de 82 anys, té la col·lecció més important d’Europa de material cinematogràfic. Més de 20.000 peces, algunes úniques, il·lustren l’evolució tecnològica del cinema.

De cada una de les màquines se’n pot aprendre, i molt. En Josep Maria ha reparat tots els aparells de la seva col·lecció: tots funcionen, i cada instant dedicat a entendre una peça és un món d’aprenentatge per a ell. Comença a col·leccionar material gairebé sense voler. Treballa en una empresa de reparació d’aparells de cinema i, quan substitueix alguna màquina espatllada, però en bon estat, en lloc de tirar-la opta per guardar-la.

La seva fascinació pel cinema creix i, amb ella, el nombre de màquines de la col·lecció. Un cop jubilat es dedica a arreglar-les. Us preguntareu on es troba aquesta joia històrica. Una petita part, exposada en un museu a Vallbona de les Monges, el poble d’origen d’en Josep Maria. La resta, aquí la teniu, en aquestes imatges. Objectes que descansen impacients rere persianes discretes del barri del Poblenou de Barcelona i que amaguen tres magatzems imponents, plens d’una riquesa històrica que desitgen sortir a la llum.

I ara un secret darrere aquesta pel·lícula: el desig més viu en les paraules d’en Josep Maria és poder fer un museu didàctic i educatiu on cada una de les peces pugui ensenyar al públic.

– continua després de la publicitat –

Hem pogut explicar aquesta història gràcies a la col·laboració dels nostres subscriptors.

Tots fan possible el periodisme de LA MIRA.

Ja ets subscriptor/a? Accedeix-hi

Comentaris