Visions

Els ganivets de la gent que treballa

Fotografies de Jordi Borràs Abelló. Text de Laura Casanova Casañas

Un centenar d’anys d’història i el seu llegat ja és present en el nostre parlar. La família de ganiveters Pallarès són els culpables, ni més ni menys, que de les navalles en diguem pallareses. O pallaresos, en masculí, com en diuen a la seva estimada ciutat natal, Solsona, l’enclavament ganiveter de Catalunya. David Pallarès, la tercera generació de la família que està al capdavant de l’empresa, ens rep afable i proper per ensenyar-nos que la seva manera de treballar no ha canviat tant des que el seu avi i el seu besoncle van fundar el negoci el 1917. La clau, diu, és fer ganivets que funcionin, que tallin. Així de simple. Els ganivets de la gent que treballa, de bon tremp i esmolats.

Amb vint treballadors i amb una producció d’uns mil ganivets al dia, Ganivets Pallarès és l’única empresa que queda de la centenària indústria ganivetera solsonina. “Som una cosa rara: som petits, ho fem tot i ho fem a mà”, diu en David mentre recorda com era l’obrador fa unes dècades. Les màquines s’han modernitzat i se n’ha millorat la seguretat, però poca cosa més. Per fer una navalla, agafen tatxes d’acer, en tallen la forma, el trempen, l’esmolen, el poleixen i el munten a mà. Des de zero, a can Pallarès te la comencen i te l’acaben. El material és de proximitat, “per fer-nos la vida fàcil”.

Més de cent anys després, Ganivets Pallarès és al carrer dels Ganiveters de Solsona, al polígon Els Ametllers. Un nom de via que els ret un humil homenatge, dels pocs que accepten. Els Pallarès han contribuït a posar Solsona al món i són part de l’orgull de la vila, però la modèstia impregna la seva filosofia de feina. “Aquí, a Solsona, això és tan natural... Ningú en fa ni de més ni de menys”, assegura en David, al·legant que són un més entre la cinquantena de tallers que hi ha a la ciutat. L’únic que volen és treballar tranquils. No esdevenir una moda, sinó un clàssic. “Que d’aquí cent anys encara venguem pallaresos, que la gent estigui contenta i que funcionin; ja està.” Un clàssic pallarès amb denominació d’origen solsonina.

De regal, un consell per a casa: amb tres bons ganivets i unes tisores en tenim més que suficient per fer-ho tot. I, per a aquells que, com una servidora, no tenen mans gaire fermes, atents: és més probable tallar-se amb un ganivet que no talla que no pas a l’inrevés. Si passeu per can Pallarès, aprofiteu per portar-hi els ganivets i les navalles, perquè no hi ha res com eines que funcionin, tant fa cent anys com ara.

– continua després de la publicitat –

Hem pogut explicar aquesta història gràcies a la col·laboració dels nostres subscriptors.

Tots fan possible el periodisme de LA MIRA.

Ja ets subscriptor/a? Accedeix-hi

Comentaris