Visions

Operació Lira de Tremp: salvant la cultura i el futur

Fotografies de Jordi Borràs Abelló

És l’operació Lira. I un segle després fan el mateix. Però anem al 1922. La Societat Coral La Lira de Tremp (fundada el 1877) compra l’edifici conegut com La Lira Vella. I ho fan amb el micromecenatge de l’època: una emissió d’emprèstits butxaca a butxaca dels trempolins que creien en el futur de Tremp, del Pallars, de la cultura, del país. L’operació és un èxit. 

El 1935 La Lira és una central nuclear de la cultura de Tremp, del Pallars, i amb connexions per tot Catalunya. Tot s’enlaira, es multiplica, i es compra un terreny per construir-hi un teatre nou. Neix La Lira Nova. Dues Lires a tota marxa cultural. Fins que arriba la guerra. Estop. La dictadura rapinya els dos edificis. Ateneus espoliats. Tota una cultura i un país esfumats. Després, La Lira Vella es ven i passa a mans privades. Fins al canvi de segle, als baixos hi havia un supermercat i a la resta de plantes s’hi vivia. El 2007 la darrera persona, una dona gran, marxa a una residència. Tot buit i en venda. 

Un dia, un grup de joves trempolins es miren al mirall de 1922 en veure La Lira Vella per dins. El cos, el cadàver, el no-res que era i pot ser-ho tot. I no dubten. Operació. Això ho hem de ressuscitar. Hem de tornar als padrins de 1922. Hem de fer la cultura de Tremp i del Pallars del futur. Era a l’aire, però neix virtualment (ara realment) l’Ateneu del Pallars: el futur. Els segles es volen tornar a donar la mà, però... cal comprar La Lira Vella. I un d’aquells joves bota de cop, sense pensar-s’ho, i de la butxaca se’n treu el necessari per fer un contracte d’arres... que finalitza el 31 de gener de 2023. Sí. Tic-tac, tic-tac... S’acaba el temps. Tornen els emprèstits del segle XX al XXI. Tornen els padrins ara joves. 

Torna l’operació Lira. Hi ha una crida SOS contra rellotge per comprar i rehabilitar La Lira Vella. Crida per tornar-la a tenir definitivament, per fer socis permanentment ([email protected] i 643 702 458). Crida per fer la capital de la cultura del futur de Tremp i del Pallars. Crida per (re)connectar els paraestats d’aquest país: els ateneus. Crida per donar resposta a les necessitats de les persones quan no hi ha resposta: arreglar-lo; fer-hi teatre, presentacions, concerts; plaça pública d’associacions culturals, socials, del Pallars. Per tornar a trobar-se. Per tornar a inspirar-se.

La Lira és la musa de tots els temps. L’instrument per fer música quan res no sona. La Lira, una operació per continuar vius quan sempre hem estat vius. Operació futur, no de Tremp, ni del Pallars: operació futur d’un país. 

– continua després de la publicitat –

Hem pogut explicar aquesta història gràcies a la col·laboració dels nostres subscriptors.

Tots fan possible el periodisme de LA MIRA.

Ja ets subscriptor/a? Accedeix-hi

Comentaris