Visions

El disc dur de Barcelona

Fotografies de Jordi Borràs Abelló

Aquí hi és tot. Manuscrits, impresos, mapes, plànols, dibuixos, gravats, cartells, goigs, programes d’activitats culturals, naips, publicitat, testimonis orals, llibres, diaris, revistes... Des del segle XIII. Des de la creació del règim municipal de Barcelona. És l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, però és sobretot el disc dur, el núvol, la memòria d’una ciutat i de la capital d’un país. 

Aquí hi podeu veure el pergamí monocolor, però clar, directe, del segle XIII, en què l’emperador romà d’Orient Andrònic II Paleòleg concedeix privilegis comercials als ciutadans de Barcelona i d’altres indrets de la Corona catalanoaragonesa, però també el policromàtic, divers, ric, Llibre Verd de Barcelona, un dels més importants de privilegis del Consell de Cent de la ciutat des del segle XIV. I tot el que us pugueu imaginar: documentació sobre gremis, cartells de la Guerra Civil, o qualsevol estudi sobre l’aspecte més insòlit, original, ínfim i infinit de Barcelona. 

L’Arxiu és una Barcelona en petit. Carrers de dipòsits: el Bruniquer, el Carreras Candi, el Garriga i Roca. Places de sales: Dalmases, Massana... Tota la immensitat de la ciutat és dins. Tota la història, les institucions, les persones, els arbres, les llambordes, els locals, el cel, l’aire... Barcelona, ciutat apamada, humana, propera, descansa, treballa i viu aquí com un barceloní més. 

 

 

 

– continua després de la publicitat –

Hem pogut explicar aquesta història gràcies a la col·laboració dels nostres subscriptors.

Tots fan possible el periodisme de LA MIRA.

Ja ets subscriptor/a? Accedeix-hi

Comentaris