Visions

Viatge al país del xuc-xuc

Fotografies de Jordi Borràs Abelló

Aquí es fa xuc-xuc en silenci i amb soroll. A Móra la Nova el passat i el present es donen la mà. A tocar de l’estació de tren d’avui, a les antigues instal·lacions ferroviàries, hi ha el Museu del Ferrocarril. Aquí hi havia un dels dipòsits de locomotores de vapor més importants de l’Estat. Móra la Nova era una de les capitals del tren. 

Des de finals del segle XIX, quan aquesta línia té com a missió principal comunicar Barcelona i Madrid, Móra la Nova és la parada per fer el relleu de locomotores de vapor. I per tornar a sortir veloçment cap al destí. Al segle XXI també ens aturem aquí. 

Locomotores, automotors, cotxes, vagons, sistemes de control, tallers (és l’únic taller de Catalunya homologat per restaurar trens que puguin circular), aparells, objectes... Un món que s’atura per a tots. Un viatge que comença el 2001. Jordi Sasplugas, amant dels trens des de petit, descobreix a l’estació de Móra la Nova un cotxe de viatgers abandonat i molt antic. Investiga, investiga... I troba: és una peça única de 1931! Ningú sap què fer-ne. I diversos veïns comencen el viatge de recuperar aquest trajecte de memòria de Móra la Nova i de Catalunya. Aquí, quan tot feia xuc-xuc… També, tot, d’una altra manera, continua el viatge. 

– continua després de la publicitat –

Hem pogut explicar aquesta història gràcies a la col·laboració dels nostres subscriptors.

Tots fan possible el periodisme de LA MIRA.

Ja ets subscriptor/a? Accedeix-hi

Comentaris