Visions

El “Grito” d’independència

Fotografies de Daniel Ríos Bernal

Molta gent no ho sap, però el compositor de l’himne de Mèxic és de... Sant Joan de les Abadesses. Quina història, la del santjoaní Jaume Nunó i Roca. I que no deixa de sonar amb la Festa del Grito. Sí, al Ripollès, cada any (des del 2005), commemoren la independència de... Mèxic, és clar.  

Balls, menjar, fires, tallers... Festa! La multiplicació de colors: Mèxic i Catalunya. Agermanats per la història de lluita, de llibertat (només cal recordar la quantitat d’exiliats catalans acollits a Mèxic arran de la guerra), com agermanats estan Sant Joan de les Abadesses i San Luis Potosí, la població on va néixer Francisco González Bocanegra, l’autor de la lletra de l’himne mexicà. Però la música... és d’un català. Primer, d’aquí, i després va anar cap allí. I evidentment es fa el “Grito de Independencia” d’allí, des d’aquí.

No són pocs els que es pregunten si algun dia, des de San Luis Potosí, es farà la festa del “Crit d’Independència”. I els crits, d’allí i d’aquí, sonaran, per primer cop, en estèreo. 

– continua després de la publicitat –

Hem pogut explicar aquesta història gràcies a la col·laboració dels nostres subscriptors.

Tots fan possible el periodisme de LA MIRA.

Ja ets subscriptor/a? Accedeix-hi
Foto de perfil

Daniel Ríos Bernal

Col·laborador de fotografia de LA MIRA

Comentaris