Visions

El pastor 360 graus

Fotografies de Jordi Borràs Abelló

Ho fa tot. És el pastor total: pastura, fa formatges i treballa la fusta. 360 graus de vida a Riudaura (Garrotxa) i més enllà. Marc Muntanya, pastor i historiador. Natura i pensament. I això ho té clar des de petit. Quan acompanyava els pastors pel poble. I un dia comença la seva vida de pastor total. 

Inici: el 2005 va a l’escola de pastors del País Basc, a Arantzazu. Nus: seixanta cabres i quinze ovelles. Desenllaç permanent: a l’hivern pastura el ramat. A la tardor, a la primavera i a l’estiu toca munyir cada dia, fer formatges (la flor seca li serveix per fer quallar el formatge), repartir formatges, més pastura i fer tota mena de construccions i objectes de fusta: des del corral fins a eines. Com la tisora catalana, que ell vol mantenir i que li va bé per tondre les ovelles. Tota una història integral, però la seva història va més enllà. 

Estudia història i ho deixa a mitges. Ho reprèn. El 2017 acaba el grau i fa un treball final sobre els usos comunals de la terra a la Catalunya moderna. I el 2019 fa un màster de recerca sobre les relacions dels pastors del Vallespir i la vall de Camprodon als segles XVII i XVIII. Pastor d’animals, pastor de formatges i pastor d’idees. Pastor que mena la vida. Pastor de la vida. 

– continua després de la publicitat –

Hem pogut explicar aquesta història gràcies a la col·laboració dels nostres subscriptors.

Tots fan possible el periodisme de LA MIRA.

Ja ets subscriptor/a? Accedeix-hi

Comentaris