Visions

Derbi, dues rodes que fabriquen memòria

Fotografies de Jordi Borràs Abelló

Aquí es fabrica la memòria d’un país. Una memòria col·lectiva i veloç. La fàbrica Derbi (Martorelles, Vallès Oriental) s’enderroca, però les bicicletes, els ciclomotors, les motos de la memòria ens empaiten a tots. Potser, quan Simeó Rabassa, el 1922, funda un taller de bicicletes a Mollet del Vallès, que el 1931 saltaria a Martorelles, no s’imaginava que conqueriria el futur de les dues rodes i l’imaginari de generacions. 

Derbi és una timeline de la història del país: la Derbi “paleta”, Antorcha, Coyote, Variant, DS, FDX, FDS, GPR... Les bicicletes Panther BMX. Les Derbi són el termòmetre econòmic, social, esportiu de la postguerra, dels anys seixanta, setanta, vuitanta, noranta... Eina de feina per als treballadors, bossa de transport per a les famílies, educació sentimental i de llibertats per als adolescents. Derbi guanya el carrer, guanya la gent i també guanya a l’asfalt fet competició. Les mítiques “bales vermelles” porten victòries dels circuits de tot el planeta: Jordi Martínez, Aspar; Ángel Nieto; Manuel Herreros, Champi; Àlex Crivillé... 

El 2001 la italiana Piaggio compra la marca, s’endú la producció i s’ho endú tot. El 2013 surt la darrera Derbi de Martorelles: una Derbi Senda. La fàbrica comença el camí moribund que la duu a l’enderrocament el 2021. Però les motos continuen fabricant records. Les motos continuen corrent veloces, lliures, guanyant la victòria de la memòria. 

– continua després de la publicitat –

Hem pogut explicar aquesta història gràcies a la col·laboració dels nostres subscriptors.

Tots fan possible el periodisme de LA MIRA.

Ja ets subscriptor/a? Accedeix-hi

Comentaris