Visions

El petit gran secret de Palafolls

Fotografies de Jordi Borràs Abelló

Al Maresme tenen un misteri saborós: la mongeta del ganxet. És molt petita, però és una gran desitjada. Llegum únic i lluminós al planeta. Diuen que és exquisida, delicada, fresca, refinada, nodridora... Ho té tot i tothom la vol. I la capital d’aquesta mongeta és Palafolls, geografia d’aquest or blanc. 

Aliment i símbol a Catalunya i al món. El 2008 la Generalitat de Catalunya li va atorgar la denominació d’origen protegida (DOP) i el 2012 la Unió Europea va salvaguardar-ne la localització geogràfica: una terra fina i rica en minerals que, juntament amb el clima mediterrani i la brisa marina, fa néixer una vida que dona vida. Però darrere hi ha els pagesos de la zona. Homes i dones que la cultiven, la cuiden, la porten a la taula, al plat. Lluitant contra tot. 

El cultiu de la mongeta de Palafolls va al revés que el d’altres mongetes: es cultiva al juliol, en plena calor, i es recull al novembre, amb l’arribada del fred, les pedregades i les pluges. Una mongeta que és un secret, un misteri, un gust, un plaer, un tresor de la terra. 

– continua després de la publicitat –

Hem pogut explicar aquesta història gràcies a la col·laboració dels nostres subscriptors.

Tots fan possible el periodisme de LA MIRA.

Ja ets subscriptor/a? Accedeix-hi

Comentaris