Exposicions

Quan s’enduen el país: l’espoli franquista als ateneus de Catalunya

Una exposició presentada per LA MIRA i la Federació d’Ateneus

LA MIRA i la Federació d’Ateneus de Catalunya van presentar dijous 15 d’octubre del 2020  “Quan s’enduen el país: l’espoli franquista als ateneus de Catalunya”, la primera part d’un gran projecte que ofereix, a més de l’exposició, altres continguts: reportatges a LA MIRA, un llibre a la col·lecció de LA MIRA, formats audiovisuals... 

Aquesta exposició i la resta de continguts són fruit d’un projecte de LA MIRA i la Federació d’Ateneus, que comença amb l’encàrrec fet des de LA MIRA a la historiadora, especialista en espoli patrimonial, Neus Moran per investigar un dels espolis més desconeguts perpetrats per la dictadura franquista: el dels ateneus catalans. Moran és comissària de l’exposició, i el resultat final d’aquesta primera part del projecte són tretze plafons que recullen amb precisió diversos capítols d’aquesta època fosca de l’associacionisme, amb proves documentals detallades i una llista completa dels estatges confiscats tant a les entitats actualment adherides a la Federació d’Ateneus com a d’altres, algunes de desaparegudes. Un dels elements més importants de l’exposició és el mapa amb les més de 278 propietats requisades a tot Catalunya, segons les llistes de l’AISS i de Treball de la Generalitat.

L’exposició retrata també l’acarnissament, en forma de persecució i de repressió, vers els membres dels ateneus, i a moltes de les entitats que formaven la xarxa associacionista cultural de l’època. Una tasca que el franquisme va preparar meticulosament, creant un corpus legal específic amb la voluntat d’eliminar la cultura i la memòria precedents.