Blog

LA MIRA i el Fons Xavier Vinader del CRAI Biblioteca del Pavelló de la República de la UB col·laboren per publicar els àudios inèdits de Joan Pujol a “Debriefing Garbo”

El pòdcast ofereix en exclusiva fragments d’una entrevista que Vinader va fer a l’espia per a la revista Interviú l’any 1984 i que permeten conèixer la vida de Pujol en primera persona

LA MIRA i el Fons Xavier Vinader del CRAI Biblioteca del Pavelló de la República de la Universitat de Barcelona han col·laborat aquests darrers mesos per publicar els àudios inèdits de Joan Pujol Garcia que apareixen al pòdcast “Debriefing Garbo”, la producció que relata la vida de l’espia català que va enganyar Hitler. Al llarg dels deu episodis, que ja estan disponibles a la plataforma 3Cat, Pujol narra amb veu pròpia la seva història, un fet que permet conèixer les vivències en primera persona del protagonista del pòdcast, mort l’any 1988 a Caracas.

L’acord entre LA MIRA, productora del pòdcast, i el CRAI de la UB, que custodia la donació del patrimoni documental del periodista Xavier Vinader (Sabadell, 1947 – Barcelona, 2015), ha permès treure a la llum uns àudios que no s’havien sentit mai fins ara. Es tracta de fragments seleccionats d’un total de setze hores de gravacions d’una entrevista que Vinader va fer a Joan Pujol l’any 1984 per a una sèrie de reportatges publicats a la desapareguda revista Interviú.

Segons la directora de LA MIRA i productora executiva de “Debriefing Garbo”, Magda Gregori, comptar amb aquests enregistraments ha estat un dels factors que ha permès aportar novetats a la història de Garbo, a banda de l’extensa consulta de l’expedient del cas a l’arxiu dels serveis secrets britànics, i donar encara més rigor al pòdcast que 3Cat ha fet en col·laboració amb LA MIRA.

“Considerem que és de gran valor posar a disposició de tothom unes gravacions inèdites de Joan Pujol”, assegura Gregori, que agraeix que aquesta col·laboració amb el CRAI de la UB hagi estat possible sobretot “perquè hi ha documents que no ens podem permetre deixar-los al calaix”. “Els hem de difondre amb rigor i de forma treballada”, remarca.

La cap del CRAI Biblioteca del Pavelló de la República, Lourdes Prades Artigas, se suma a remarcar la importància de “donar visibilitat a uns enregistraments sonors totalment inèdits per al públic en general i treure a la llum històries personals desconegudes”. Alhora, Prades posa en valor “la col·laboració entre els mitjans de comunicació i els arxius i les biblioteques” i destaca que en el fons patrimonial del CRAI, especialitzat en els períodes de la Segona República, la Guerra Civil i el franquisme, “hi ha documents de gran rellevància històrica”.