Blog

Ja a la venda ‘L’al·lucinogen de Dalí. Francesc Pujols, filòsof de Salvador Dalí’, el nou llibre impulsat per LA MIRA

El títol posa en diàleg els dos genis catalans i explora la seva estreta relació, un lligam que té repercussions en la cultura i la vida de Catalunya, i més enllà

El llibre L’al·lucinogen de Dalí. Francesc Pujols, filòsof de Salvador Dalí, de Max Pérez Muñoz, ha sortit aquest dimecres a la venda. Es tracta d’un nou títol de la col·lecció L’escala de la vida – Francesc Pujols, dedicada al filòsof i autor de culte català, impulsada per LA MIRA i l’Editorial Fonoll. El llibre posa en diàleg els dos genis catalans i n’explora la relació, un lligam que té repercussions en la cultura i la vida de Catalunya, i més enllà. Aquest és el tercer volum que indaga sobre la figura de Pujols i se suma a Els dies apocalíptics. Francesc Pujols en guerra i La meva carn que tu encenies, publicats sota la mateixa col·lecció.

Francesc Pujols i Salvador Dalí. Pare i fill espirituals. Qui influencia a qui? El pensador i el pintor sempre van tenir una estreta relació personal, filosòfica i artística. Són dos creadors universals amb un lligam que té repercussions en la cultura i la vida de Catalunya, i més enllà. L’al·lucinogen de Dalí investiga a fons, per primer cop, aquesta obra d’art conjunta que són Pujols-Dalí. El llibre és una nova interpretació i dimensió del pintor i del filòsof, però també una nova manera de veure i pensar el país. Pujols “és el filòsof que necessita descobrir la joventut del món. I tan bon punt el descobreixi, es deixarà d'LSD i altres al·lucinògens”. I és que, segons anunciava Dalí amb grandiloqüència, “el meu al·lucinogen és Francesc Pujols”.

“Dalí es concebia ell mateix com un seguidor del sistema i la religió de Pujols, fet que manifestà repetidament en públic. Que gran part de l’estètica i cosmologia dalinianes es fonamentin en les idees de Pujols sovint ha estat pres per una boutade daliniana, o un compliment del pintor envers un oblidat mentor de joventut. Com podia ser que un pintor universal es considerés seguidor de les idees d’un filòsof català desconegut? Però passar per alt o tractar amb irònica condescendència la relació entre Dalí i Pujols ha portat al desconcert de la crítica artística i, inevitablement, a la incomprensió general dels especialistes en l’obra del pintor”, explica l’autor a la introducció del llibre.

Sobre l’autor

Max Pérez Muñoz (1993, Figueres) és doctorand en Filosofia i investigador de la Càtedra Ferrater Mora de Pen­sament Contemporani de la Universitat de Girona. La seva tesi recorre la història de la filo­sofia als Països Catalans. Des de fa anys, col·labora amb la Fundació Francesc Pujols de Martorell per inventariar, estudiar i editar l’obra inèdita d’aquest filòsof. El resultat és la identificació de més d’una trentena de llibres que s’aniran presentant progressivament. A dia d’avui, ha publicat, juntament amb Alba Padrós, dues d’aquestes obres inèdites: el pròleg de la Matemàtica de la Història (Cal·lígraf, 2018) i La meva carn que tu encenies. Memòries sentimentals de Francesc Pujols (Fonoll, 2021). Finalment, també ha escrit una Introducció necessària al pensament de Francesc Pujols (Andana, 2019).