Blog

El millor fotoperiodisme del país torna a Juneda per la 4a edició del Miravisions

Més d’un centenar de persones han passat per aquestes jornades que són un punt de trobada de professionals del sector

Foto de família dels guanyadors, el jurat i patrocinadors del Premi Miravisions 2023.

El millor fotoperiodisme del país s’ha donat cita aquest cap de setmana a Juneda en el marc de la quarta edició del Miravisions, les jornades de fotoperiodisme a Catalunya organitzades per LA MIRA, que han tornat a convertir Juneda (Les Garrigues) en la capital de la professió. Des de divendres més d’un centenar de persones han assistit a les taules rodones, tallers i espais del Miravisions, que pretén ser un punt de trobada tant entre professionals del sector com estudiants. Grans referents de l’ofici, tant en l’àmbit català com a escala internacional, entre els quals destaquen Emilio Morenatti, Roser Vilallonga, Joan Fontcuberta i Jordi Borràs, han format part de les jornades. 

El Miravisions 2023 ha estat inaugurat aquest dissabte al matí per part de la directora de LA MIRA, Magda Gregori, que ha destacat la voluntat de l’organització de situar, any rere any, la fotografia “com a element imprescindible per documentar i explicar una realitat complexa i polièdrica” i fer-ho a través dels debats més actuals, com enguany reflexionant sobre els reptes que planteja la intel·ligència artificial al sector. 

Per la seva banda, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha posat en valor en el seu discurs l’aposta de LA MIRA per la descentralització de l’acte al llarg d’aquestes quatre edicions celebrades a Juneda. "Som un territori ampli i hi ha moltes possibilitats més enllà de Barcelona”, ha reivindicat Talaran. La directora general de Difusió de la Generalitat de Catalunya, Eva Pomares, s’ha referit als reptes de la professió i ha assegurat que la figura del fotoperiodista “continua sent absolutament imprescindible” enmig “d’una etapa de transició cap a una nova cultura audiovisual”. 

En la inauguració de les jornades també hi ha intervingut la regidora de Cultura, Joventut, Igualtat i Participació Ciutadana i Informació de l’Ajuntament de Juneda, Aina Camí, que ha fet valer l’agermanament entre LA MIRA i Juneda arran del Miravisions. “A tots els pobles tenim coses que ens posen al mapa i, des de fa uns anys, el nostre nom ressona gràcies al fotoperiodisme, LA MIRA i a vosaltres”, ha assegurat dirigint-se al públic. 

En acabar els parlaments, el director de l’Agència Catalana de Notícies, Iu Forn, ha presentat als assistents la nova plataforma col·laborativa de fotoperiodisme 3.0 de l’agència, que té l'objectiu de donar servei als fotoperiodistes i accés a clients, així com poder oferir un banc major d’imatges per als mitjans de comunciació. 

Homenatge a Roser Vilallonga

La fotoperiodista Roser Vilallonga, guardonada amb el Premi Miravisions d’Honor 2023, i la periodista Laura Rosel han obert la jornada amb una conversa inaugural que ha volgut ser un homenatge a la trajectòria professional de Vilallonga. Seguidament, ha tingut lloc un espai de debat entre Joan Fontcuberta, fotògraf i artista conceptual, i Marta Mas, fotògrafa de retrats artístics, moderat per la periodista Teresa Farré, on s’ha abordat la relació i la combinació entre la fotografia i l’art. 

A la tarda s’han celebrat dos actes més. El primer, una taula rodona moderada pel periodista Oriol Bosch on els fotògrafs Jaume Benet, Pili Rius i Lluís Artús han compartit les seves experiències en els microlocalismes. I, finalment, per tancar la sessió de debats, Jordi Borràs, fotoperiodista i cap de fotografia de LA MIRA, Patrícia Ventura, consultora i formadora en comunicació i divulgació sobre la IA, Josep Maria Ganyet, enginyer informàtic i especialitzat en IA i el fotògraf Llibert Teixidó han reflexionat sobre el futur del fotoperiodisme i han abordat els reptes que planteja la intel·ligència artificial per a l’ofici. 

Gala dels Premis Miravisions 2023

El punt culminant de les jornades Miravisions ha estat la gala de l’entrega dels guardons de la tercera edició del Premi Miravisions de Fotoperiodisme, presentada per Magda Gregori i Jordi Borràs. El treball Alopex, d’Irene Vilà, publicat a El Periódico, ha estat el guanyador de la categoria professional, i Arnau Alcalà, alumne de l’IEFC, s’ha endut el primer premi de la categoria d’estudiants pel treball fotogràfic Foc al Faro. Els premis de la categoria d’estudiants han estat patrocinats per l’Agència Catalana de la Joventut de la Generalitat de Catalunya. 

Demà, el fotoperiodista Emilio Morenatti clourà l'edició d'enguany del Miravisions amb una classe magistral on compartirà els seus últims treballs i parlarà sobre les cobertures que l’han fet mereixedor de dos Premis Pulitzer. Des de l’organització de les jornades s'ha qualificat com un èxit el Miravisions 2023 per l’espai de trobada, networking i intercanvis que s’han produït entre tots els participants i ja s’està treballant per organitzar una cinquena edició de la trobada amb més novetats. 

Exposició de les fotografies guanyadores 

Les fotografies dels guanyadors del Premi Miravisions 2023 es podran veure fins al 3 de desembre en una exposició al CAMP Centre de les Arts i la Memòria de Ponent, a Juneda, on també es poden visitar les mostres de fotografies de Roser Vilallonga ‘Una societat, milers de cares’ i ‘L’art és artesà’, de Jordi Borràs. A partir del 19 de novembre, a més, l’exposició dels guardonats d’enguany també es podrà visitar al Palau Robert de Barcelona.