Blog

La gala dels Premis Sonor desvetlla el top 10 dels podcasts en català

  • Maria Rovira guanya el guardó a millor podcaster a la primera edició dels Premis Sonor
  • Produccions de Ràdio Primavera Sound, de l’Arxiu Municipal de Barcelona, de Catalunya Ràdio i de la revista Sàpiens entre els guardonats
  • S’han presentat prop de 200 candidatures i 2.268 propostes al Premi del Públic

L’Antiga Fàbrica Damm ha acollit aquest vespre la gala de la primera edició dels Premis Sonor del podcast en català, impulsats per LA MIRA amb la col·laboració de Catalunya Ràdio, el patrocini de TRAM i el suport d’iVoox i Estrella Damm. Durant l’acte, presentat per la cap de redacció de LA MIRA, Magda Gregori, i el presentador de L’última hora del Matí de Catalunya Ràdio, Quim Morales, s’han desvetllat en directe els deu guardonats d’entre les prop de 200 candidatures presentades. La gala es retransmet a través de Catalunya Ràdio a les 11 de la nit d’aquest mateix dilluns.

Maria Rovira, més coneguda com Oye Sherman, ha recollit el premi a millor podcaster per, en paraules del jurat, “demostrar que el podcast pot unir mons: la televisió, la ràdio, els monòlegs... i que un podcaster, com els podcasts, és veu”. Un altre dels moments més esperats de la nit ha estat l’entrega del Premi del Públic; una categoria molt disputada per la qual es van rebre 2.268 propostes. Finalment, el podcast La Partida ha estat el guanyador per votació popular.

En la categoria de millor podcast de ficció el guardonat ha estat l’equip de Berícid Sulfúric, mentre que el premi a millor podcast de narrativa de no-ficció se l’ha endut el projecte Mòbil, cartera i claus, de Ràdio Primavera Sound. La millor producció ha estat la de Projecte veus i el reconeixement a millor podcast d’entreteniment Van fer història!, una proposta per a infants de Sàpiens, mentre que la categoria de podcast publicitari ha quedat deserta perquè els podcasts presentats no compleixen els mínims de qualitat exigits pel jurat.

També ha estat guardonat el projecte de Catalunya Ràdio La Torre de Vidre amb el premi a millor realització i disseny sonor i Miliciana. Diari d’una batalla a millor podcast d’innovació. El premi al millor podcast conversacional ha estat per Fans de l’Alcover-Moll, i el reconeixement a millor guió se l’ha endut el projecte Barcelona AMB paraula d’arxiu, una proposta de l’arxiu municipal.

La gala ha comptat amb la participació de la presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Rosa Romà, i l’actual director de Catalunya Ràdio, Jordi Borda, entre altres representants d’institucions dels Països Catalans. També amb l’entreteniment de Xavier Pérez Esquerdo, Marc Sarrats i la batucada SSstrèpits de Vilassar de Mar. A més, durant la gala s’han viscut molt moments sonors amb la col·laboració del gong del Gran Teatre del Liceu que han cedit per a l’ocasió.

El jurat dels Premis ha estat format per Francesc Canosa, director de La Mira; Toni Sellas, professor de Comunicació de la Universitat de Vic; Marta Salicrú, directora de Ràdio Primavera Sound; Laura Torné, responsable de màrqueting i continguts d’iVoox; i Àlex García, cofundador de la productora La Coctelera Music.

 

TOP 10 dels podcasts guardonats

Millor podcast de ficció - Berícid sulfúric

Un podcast de radioficció en clau humorística que ens sorprèn el primer dilluns de cada mes.

Millor podcast de narrativa de no-ficció - Mòbil, cartera, claus

L’únic podcast on la veu del presentador canvia a cada episodi. Explica el trànsit cap a home del seu locutor.

Millor podcast d’entreteniment - Van fer història

Una sèrie de podcasts sobre personatges històrics amb qui els nens i les nenes aprenen d’una forma divertida.

Millor podcast conversacional - Fans de l’Alcover-Moll

Un podcast que estudia les lletres de les cançons de cap a peus. Amb l’ajuda de lletraferits insignes busca les pessigolles a les cançons d’ahir, d’avui i de sempre per esbombar-ne les metàfores i treure’n l’entrellat.

Millor podcast publicitari - Queda deserta la categoria

Els podcasts presentats no reuneixen els mínims de qualitat exigits pel jurat.

Millor podcast d’innovació - Miliciana. Diari d’una batalla

Un podcast ficcionat que recull el diari escrit, suposadament, per una miliciana arribada a Mallorca. Està ambientat al juliol de 1936 durant els dies del desembarcament de tropes antifeixistes per alliberar l’illa.

Millor realització i disseny sonor - La torre de vidre

Un podcast de ficció en àudio immersiu. Una inquietant història ubicada en una Barcelona post apocalíptica, farcida de soledat, perills inquietants, amenaçadores criatures i intrigues existencials.

Millor guió - Barcelona AMB Paraula d'arxiu

Un projecte de difusió en format podcast de l’Arxiu Municipal de Barcelona per donar a conèixer els fons documentals que es conserven als seus centres.

Millor producció - Projecte veus

Aquest podcast és un recull de les veus, la parla i la memòria de 99 persones de Cantonigròs (Osona). La imatge sonora de la memòria col·lectiva local.

Millor podcaster - Maria Rovira

Presentadora dels podcasts Oye Polo (Ràdio Primavera Sound) i La Família (Catalunya Ràdio), és valorada pel jurat com la millor podcaster de Catalunya.

Premi del Públic - La Partida

La Partida és un podcast dedicat als jocs de taula moderns i als jocs de rol que forma part del projecte Podcastcity de Ràdio Ciutat de Tarragona.