Visions

A Miravet els mil·lennis passen en quatre minuts

Fotografies de Jordi Borràs Abelló

El riu Ebre ha vertebrat durant mil·lennis la vida econòmica, social i cultural dels pobles per on passa. Ha exercit com a via de comunicació i comerç i ha definit un àmbit geogràfic d’interconnexions de les quals els llaguters i els sirgadors, viatgers i comerciants del riu, són personatges característics, tot i que desapareguts. Hi ha, però, una d’aquestes empremtes visible i viva de la interacció dels humans amb l’entorn natural i de l’aprofitament respectuós dels seus recursos: el pas de barca de Miravet (Ribera d’Ebre)

És un tresor. Registrat en documents de 1153, és l’últim transbordador fluvial no motoritzat que resta en actiu a la península Ibèrica. El pas de barca combina la destresa dels barquers, transmesa de generació en generació, amb l’energia cinètica de l’aigua, que és aprofitada per passar autòctons i viatgers d’una riba a l’altra.

No és una relíquia. És un mitjà de comunicació útil que ofereix un servei diari amb tres barquers, com el miravetà que ens passa, Eduard Torres, i que redueix el temps dels trajectes entre la costa i l’interior. Els altres passos han desaparegut i aquest és ple de vida. Són quatre minuts de recorregut per on els mil·lennis passen, ràpidament, incessantment, inevitablement, com el riu, com el viatge de la vida. 

Hem pogut explicar aquesta història gràcies a la col·laboració dels nostres subscriptors.

Tots fan possible el periodisme de LA MIRA.

Ja ets subscriptor/a? Accedeix-hi

Comentaris