Visions

La Torre del filòsof de Catalunya

Fotografies de Jordi Borràs Abelló

Aristòtil, Plató, Sèneca, Kierkegaard, Kant, Schopenhauer... Tots els filòsofs ens han donat molt, però només un ens ha donat casa pròpia: Francesc Pujols (1882-1962).

El filòsof català va crear la religió catalana i també li va construir una residència: el torrisme. Paraula inventada per aquest “xòfer de Déu”, segons Pompeu Fabra. El torrisme ens condueix a la filosofia total. Sota el seu sostre habiten l’estètica i la pràctica. La raó i el sentiment. La ciència i la moral. El tot. El torrisme és viure la vida. El carpe diem català. Xerrar, menjar, beure, badar, pensar... Viure! Al temple: la torre. La casa -física i anímica- pròpia. Per això Pujols passava els estius a la Torre de les Hores, a Martorell. I a partir de 1926 s’hi queda a viure.

La torre és el somni català que Catalunya ofereix al planeta: el cel a la terra. La felicitat de l’entremig. Aquí, a la capital del torrisme, de la religió catalana, a Martorell, on gràcies a una torre Pujols va canviar un país, el món i a si mateix. Entrem-hi. 

Hem pogut explicar aquesta història gràcies a la col·laboració dels nostres subscriptors.

Tots fan possible el periodisme de LA MIRA.

Ja ets subscriptor/a? Accedeix-hi

Comentaris