Blog

LA MIRA i la Federació d’Ateneus presenten l’exposició “Quan s’enduen el país: l’espoli franquista als ateneus de Catalunya”

LA MIRA i la Federació d’Ateneus de Catalunya han presentat, el dijous 15 d’octubre, l’exposició “Quan s’enduen el país: l’espoli franquista als ateneus de Catalunya”, la primera part d’un gran projecte que oferirà, a més de l’exposició, altres continguts: reportatges a LA MIRA, un llibre a la col·lecció de LA MIRA, formats audiovisuals... A partir d’ara l’exposició voltarà per tot Catalunya a través de la Xarxa d’Ateneus. 

Presentació de l’exposició sobre l’espoli franquista als ateneus, la primera part d’un gran projecte que també inclourà reportatges a LA MIRA, un llibre i formats audiovisuals. 

Aquesta exposició i la resta de continguts són fruit d’un projecte de LA MIRA i la Federació d’Ateneus, que comença amb l’encàrrec fet des de LA MIRA a la historiadora, especialista en espoli patrimonial, Neus Moran per investigar un dels espolis més desconeguts perpetrats per la dictadura franquista: el dels ateneus catalans. Moran és comissària de l’exposició, i el resultat final d’aquesta primera part del projecte són tretze plafons que recullen amb precisió diversos capítols d’aquesta època fosca de l’associacionisme, amb proves documentals detallades i una llista completa dels estatges confiscats tant a les entitats actualment adherides a la Federació d’Ateneus com a d’altres, algunes de desaparegudes. Un dels elements més importants de l’exposició és el mapa amb les més de 278 propietats requisades a tot Catalunya, segons les llistes de l’AISS i de Treball de la Generalitat.

Alguns dels plafons que formen part d’aquesta exposició, a partir d’una recerca original i inèdita de LA MIRA.

L’exposició retrata també l’acarnissament, en forma de persecució i de repressió, vers els membres dels ateneus, i a moltes de les entitats que formaven la xarxa associacionista cultural de l’època. Una tasca que el franquisme va preparar meticulosament, creant un corpus legal específic amb la voluntat d’eliminar la cultura i la memòria precedents.

L’exposició l’han presentat, als Lluïsos de Gràcia, Pep Morella, president de la Federació d’Ateneus; el director de LA MIRA, Francesc Canosa, i la comissària de l’exposició, Neus Moran. D’aquí a poques setmanes els subscriptors de LA MIRA podran començar a llegir la sèrie de reportatges originals sobre l’espoli que s’estan preparant des de fa temps fruit d’aquesta recerca. 

D’esquerra a dreta, Francesc Canosa, director de LA MIRA; Pep Morella, president de la Federació d’Ateneus, i Neus Moran, comissària de l’exposició.