Visions

Prats de Molló: la casa del Coronel Macià, en venda

Fotografies de Jordi Borràs Abelló. Text de Mireia Domènech i Bonet

És la casa. Però no és una casa: és el símbol d’un país. La casa des d’on es decideix un fet que canviarà la història de Catalunya: Vil·la Denise. Prats de Molló (Vallespir). Aquí el Coronel a l’exili Francesc Macià planifica l’operació per alliberar Catalunya de la dictadura de Primo de Rivera i de l’estat espanyol. Operació independència. Els Fets de Prats de Molló. Des d’aquesta casa, la tardor de 1926, Macià i el seu Estat Major preparen la invasió que sortiria des de la Catalunya Nord i entraria pel Coll d’Ares i per Sant Llorenç de Cerdans. L’operació fracassa per la denúncia de Ricciotti Garibaldi —un espia de Mussolini— i la conseqüent detenció de Macià i la seva cúpula. El resultat del complot: macrojudici a París de ressò internacional amb declaracions històriques, presó preventiva, una sentència condemnatòria... i el Coronel, l’Avi, Macià renaixent com un mite que tornaria a Catalunya i proclamaria la República catalana i seria president de la Generalitat recuperada el 1931. Però els Fets de Prats de Molló són plens de pols, d’oblit. Com la casa. Com una Vil·la Denise, que des de fa temps està en venda. A LA MIRA hi entrem i ensenyem, per primer cop, una casa que és com entrar, i viure, a la història de Catalunya. 

Macià planeja l’alliberament des d’aquesta casa de 240 metres quadrats. Sis habitacions, jardí amb caseta de fusta i bosc propi. La casa la construeix una família de Normandia perquè la seva malaltissa filla Denise pogués prendre aigües termals a la veïna La Presta. La casa és també la llibertat de la natura: conserva el parquet de castanyer i bigues de fusta de més d’un segle originals. A la planta baixa, de seguida veureu el menjador i la sala que Macià feia servir de despatx per mantenir les reunions del seu Estat Major. Al soterrani es conserva la cuina inicial. Més amunt al primer pis, el seu dormitori, on el van detenir el 4 de novembre de 1926 els gendarmes francesos informats per l’espia Garibaldi. Per la finestra lateral, encara va poder fer un cop d’ull al bosquet i acomiadar-se dels castanyers sentint el riu Tec.

La Vil·la va quedar deserta uns anys després per aquest episodi negre: ningú volia viure-hi. Fins que el notari de Prada de Conflent la va llogar com a casa d’estiueig. De fet, era descendent d’una família de l’Espluga Calba (Les Garrigues) que havia arribat a la Catalunya Nord el segle anterior arran de les guerres napoleòniques. Els hereus, avui, es lamenten de no poder-la mantenir, motiu pel qual la van posar a la venda: “Ens produeix tristesa veure-la tancada tant de temps, ens agradaria que algú la fes reviure i es fes així justícia al valor que té”, han explicat a LA MIRA. La casa espera una nova vida, una nova història.

– continua després de la publicitat –

Hem pogut explicar aquesta història gràcies a la col·laboració dels nostres subscriptors.

Tots fan possible el periodisme de LA MIRA.

Ja ets subscriptor/a? Accedeix-hi

Comentaris